Het monument langs de Kwistenburg

In de berm van de Kwistenburg, een smalle, rechte dijk tussen Wolphaartsdijk en Goes, herinnert een monument aan Etienne Kreemers. Het monument bestaat uit een paal van basalt met daarop een marmeren hart. Daarop staat een porseleinen portretfoto van Etienne. Zijn geboorte- en sterfdatum en een gedicht zijn gegraveerd.

De 17-jarige Etienne fietste wekelijks samen met twintig zeeverkenners over deze dijk. Op de noodlottige dag fietste de groep in een lang lint van het Veerse Meer naar Goes. Etienne viel met zijn fiets en werd aangereden door een tegemoetkomende auto. Zwaar gewond werd hij met een traumahelikopter naar Rotterdam vervoerd, waar hij 27 uur later aan zijn verwondingen overleed op 7 juni 1998.

De dag na de begrafenis, markeerden de zeeverkenners de plek van het ongeval door een beertje aan een boom te bevestigen. Het had een rood-wit scoutingdasje om en een rode en witte roos. Het was de plek waar een week eerder hun bootsman dit vreselijke ongeluk overkwam in hun bijzijn.

monument-Etienne-KreemersDe ouders van Etienne en zijn broer Raoul vernieuwden in de drie daarop volgende jaren telkens het verweerde beertje en plaatsten verse rozen. Hierna plaatsten zij een monument. Het gezin komt wekelijks bij het monument om het te verzorgen.

Wij verloren een lieve, fantastische zoon en Raoul verloor zijn beste maatje en ‘grote’ broer. Etienne, die zoveel mooie toekomstplannen had en klaar was voor zijn toekomstdroom; een opleiding bij de Koninklijke Marechaussee. Het verlies, het gemis, om Etienne slijt niet, het wordt niet minder.
Er is een stuk uit ons lichaam weg… Een stuk uit ons leven.