Pf Magazine ’Herdenken in de berm: laatste eer voor verkeersslachtoffers’

‘Signs of life’ is het tweede grote project van Hansen. Eerder maakte hij een serie over borstkanker. Hij kiest graag voor onderwerpen waar een taboe op rust of waarvan de meningen controversieel zijn. “En in Nederland bestaat er geen groter taboe dan de dood. Daar praten we liever niet over.”

In de afgelopen vier jaar heeft Hansen verschillende landen bezocht. Onder meer in Oostenrijk, Duitsland, Polen, België, Frankrijk, Italië en Spanje gaat hij op zoek naar bermmonumenten. Die landen hebben ieder hun eigen identiteit, ook qua herdenkingsmonumenten. “In Nederland zie je vaak heel persoonlijke monumenten. Foto’s, vlinders, lichtjes en gedichten kom je tegen; het gebruik van kruizen is veel minder dan in het buitenland.” Zelfs de rijkdom van de bevolking is af te lezen aan de gedenktekens. “In een arm gedeelte van Polen zie je kruizen gemaakt van twee boomstammetjes. Naarmate je dichter bij een stad als Krakau komt, worden de monumenten ook uitbundiger. In Italië en Spanje, van oudsher Rooms-katholieke landen, wordt veel aandacht besteedt aan de gedenktekens. Daar zie je naast kruizen ook huisjes en kapelletjes, zelfs in marmer.” Qua monumenten lijkt België het meest op Nederland. “Maar Nederland steekt er met kop en schouders bovenuit qua persoonlijkheid van de gedenktekens.” Lees verder…

Pf Magazine is een vakblad voor iedereen die beroepshalve met fotografie bezig is of brede interesse in fotografie heeft.